10 Blunders in je sollicitatiegesprek

11 november 2018

Blunders in je sollicitatiegesprek: je grootste angst. De nacht voor Het Gesprek kun je al liggen woelen over treinstakingen, files en omgestoten koppen koffie. Deze 10 blunders kun je zeker voorkomen, zodat je vol vertrouwen je gesprek in gaat!

 

Een slechte voorbereiding

Je toekomstige werkgever wil graag zo veel mogelijk van je te weten komen en jij wilt zo goed mogelijk voor de dag komen. Je kunt altijd verrast worden tijdens een sollicitatiegesprek, maar een goede voorbereiding helpt je absoluut op weg. Ken het bedrijf, weet waar de vacature om draait en oefen in gedachten mogelijke vragen.

 

Afgeven op je vorige werkgever

“Wat was het minst leuk aan je vorige of huidige baan?” Een gevaarlijke vraag! Want een negatieve houding gaat je niet helpen. Zeg nou zelf: zou jij als werkgever liever een klager binnenhalen of iemand die energie en positiviteit uitstraalt? Dus houd het kort en probeer een positief eind aan je verhaal te geven.

 

Nadenken over je cv

Dat klinkt raar: waarom zou je moeten nadenken over je eigen cv tijdens het sollicitatiegesprek? Veel mensen stellen ooit een cv op en vullen dat gaandeweg aan met werkervaring en cursussen. Maar weet jij nog wat die cursus van 5 jaar geleden inhield? En kun je vertellen wat die workshop van 3 jaar geleden je bracht? Lees je cv vooraf aandachtig door en formuleer in gedachten wat de verschillende trainingen en ervaringen voor je gedaan hebben. Zodat je niet met je mond vol tanden komt te staan over je eigen cv.

 

Ratelen

Pas op dat je niet te veel uitweidt over zaken die er niet toe doen. Wanneer je voorbeelden uit je werk of studie aanhaalt, richt je dan op voorbeelden die aansluiting hebben op de functie waar je op solliciteert. Benadruk je successen en kracht op de juiste punten!

 

Bescheidenheid

Toch echt wel een blunder: te bescheiden zijn. Weet wat je waard bent! Juist in je sollicitatiegesprek. Creatief, innoverend, behulpzaam… Verwerk je goede eigenschappen in je antwoorden en laat zien wie je bent!

 

Gebrek aan zelfkennis

Je kunt te bescheiden zijn, maar een gebrek aan zelfkennis spreekt ook niet voor je. Werkgevers vinden het prettig als werknemers zich blijven ontwikkelen en verbeteren. Wat zelfreflectie wanneer je spreekt over eerdere banen is dan ook goed! Ook in een succesvolle baan heb je ups en downs. Benadruk je leermomenten.

 

Missing links laten liggen

Toon aan dat je de vacature kent en dat de functie bij je past. Leg links tussen je werkervaring, studie of interesses en de vacature. “Ik ben gewend om heel zelfstandig te werken, maar mis het teamgevoel daar soms bij. Dat spreekt me ook aan in deze functie, dat je in een team werkt maar ook je eigen verantwoordelijkheden hebt.”

 

Vraag & antwoord

Een gemiste kans als je sollicitatiegesprek een halfuurtje van Vraag & Antwoord is. Doe mee! Koppel terug! Draai het gesprek om en stel een bevestigende vraag in jouw voordeel: “Deze vaardigheid komt bij deze baan neem ik aan ook goed van pas?” “Gebeurt … hier ook weleens? Wat zou ik kunnen doen om bij te dragen aan een oplossing?” Je laat zien dat je proactief bent en de functie aan kunt.

 

Te diep ingaan op mislukkingen

Een vraag die regelmatig voorbijkomt in sollicitatiegesprekken, in verschillende vormen: “Wat was de grootste mislukking/fout in je werk?” Eerlijkheid is een mooie eigenschap, maar probeer niet te lang door te gaan over de gemaakte fout. Vertel wat er gebeurd is en vooral wat je ervan geleerd hebt.

 

Vage antwoorden

“Ja, het ging wel veel beter sinds we met het nieuwe programma werkten. En we hebben daardoor ook flink bespaard op de kosten.” Tja. Dat zegt dus eigenlijk… niets. Ken je cijfers en strooi ze gerust rond in je cv, brief of sollicitatiegesprek! “We hebben met de invoer van een nieuw datasysteem 30% op onze uren bespaard. Dat leidde vervolgens tot een kostenbesparing van 20%.” Geef je expertise een boost met cijfers!

 

Conclusie

Met deze tips op zak kom je prima voorbereid op je sollicitatiegesprek. Dus deze blunders gaan jou niet meer overkomen. Succes!