
Dit zijn de grootste sollicitatieblunders
04 april 2012

Een werving- en selectiebureau zette de beste sollicitatieblunders op een rij en maakte er een aantal filmpjes over. ‘Veel blunders komen voort uit een slechte voorbereiding’.
Ik heb een groot huis, een grote auto en een grote schuld. Betaal me en ik ben gelukkig’, zei een sollicitant ooit tegen een recruiter van werving- en selectiebureau Robert Half. Het bureau verzamelde wereldwijd de beste sollicitatieblunders en maakte er een aantal filmpjes over (voor op de website) – een beetje gechargeerd, dat wel, zegt associate director Barbara Kollé (36).
Twee filmpjes gaan over spiegelen – iemands lichaamshouding nabootsen. Slecht idee?
‘Zeker niet. In het filmpje zien we iemand naar de lip gloss grijpen omdat zijn gesprekspartner ook even wat lip gloss opdoet. Mensen lezen in de boekjes dat ze moeten spiegelen en ze kunnen daarin doorslaan, maar dat komt niet zo heel vaak voor. Meestal zien we eigenlijk dat mensen heel erg naar voren leunen, ook als hun gesprekspartner wat naar achter zit. Dat komt agressief over.
Wat is een typisch Nederlandse blunder?
‘Een blunder is wat zwaar, maar Nederlanders zijn over het algemeen iets informeler gekleed, vergeleken met het buitenland. In de veertien jaar dat ik in deze business zit zie ik sollicitanten steeds vaker iets te informeel gekleed binnenkomen. Je kunt beter overdressed verschijnen op een sollicitatiegesprek dan underdressed.’
Een aantal sollicitatieblunders verwacht je niet: mensen die vragen wat ze moeten doen als ze een dag geen zin hebben in werk.
‘Veel blunders komen voort uit een slechte voorbereiding. Een sollicitant moet ons en onze opdrachtgever kunnen uitleggen waarom hij daar wil werken, waarom hij speciaal díé functie wil. Als je rechtstreeks solliciteert en niet weet hoe een bedrijf in elkaar steekt, kijk ‘dan op de website of benader mensen via sociale media.’