50-Plussers & Vooroordelen……

08 augustus 2018

VOOROORDELEN; ALTIJD EEN BELEMMERING,OF NIET?

Vooroordelen. We hebben ze allemaal. Ook de mensen die zeggen ze niet te hebben! Zo. Dan is dat uit de wereld. Dus ook bij het solliciteren spelen vooroordelen een rol. Bij Recruiters en HRfunctionarissen, maar ook bij Management en zelfs bij de sollicitant.

Bekijk onderstaande vooroordelen eens:

  • 50-plussers zijn niet meer ambitieus
  • 50-plussers zijn te duur
  • 50-plussers zijn niet meer te kneden
  • 50-plussers zijn betweterig
  • 50-plussers zijn niet meegegaan met de tijd
  • 50-plussers zijn niet flexibel

Natuurlijk zal iedereen beamen dat alle mensen gelijk zijn en dat iedereen gelijke kansen moet krijgen. Maar toch blijkt dit in de praktijk anders werkt. Als je inmiddels een 50-plusser bent, zul je vroeg of laat te maken krijgen met vooroordelen.

Hierdoor is het voor jou moeilijker om een baan te vinden, in vergelijking met mensen onder de 50 jaar. Dat is moeilijk, omdat je de situatie meestal niet zelf in de hand hebt. En tegen vooroordelen kun je je niet wapenen.

Hoe kun je hier dan toch mee omgaan?

Ten eerste is het heel belangrijk om het bestaande vooroordeel niet zelf over te nemen. Laatst hadden wij een 50-plusser in begeleiding.  Bij sollicitatiegesprekken had hij inmiddels een haarscherpe antenne ontwikkeld voor het vooroordeel over zijn leeftijd. Zodra er maar iets werd gezegd over leeftijd, snelheid of flexibiliteit, was hij op zijn hoede en hierdoor verloor hij zijn kracht bij het gesprek. Zijn eigen vooroordeel werd bevestigd en hij werd voor de zoveelste keer afgewezen. Vanwege zijn leeftijd, wist hij zeker. Maar als hij even had gebeld, was hij er wellicht achter gekomen, dat de afwijzing niets te maken had met zijn leeftijd, maar met het feit dat een andere kandidaat ervaring had met een specifiek softwarepakket waar in dat bedrijf mee werd gewerkt. En hij had die ervaring niet.

Dit is maar een voorbeeld. Maar het komt dagelijks voor. Natuurlijk bestaan er vooroordelen en natuurlijk krijgt de ene meer kans dan de andere. Maar zodra je een bestaand vooroordeel over jezelf overneemt, gaat het echt tegen je werken. Dus, hoe ga je om met vooroordelen als je op sollicitatiegesprek gaat?

  • Ben je ouder dan 50? Zorg ervoor dat je er energiek uitziet, gebruik je leeftijd als voordeel, je hebt flink wat levenservaring! Je kunt mensen sneller inschatten en bent niet meer alleen met jezelf bezig. Je bent een loyale werknemer en gaat met je tijd mee!
  • Spreek je niet zo goed Nederlands? Solliciteer dan niet ergens waar de Nederlandse taal belangrijk is. Je spreekt waarschijnlijk een andere taal heel goed, dat is je kracht! Je kent andere culturen en hebt je plekje in de Nederlandse samenleving verworven door heel hard te werken en doorzettingsvermogen te tonen.
  • Ben je langdurig werkloos? Dat vind je zelf waarschijnlijk heel vervelend. Laat dat weten. En vertel ook welke dingen je allemaal hebt geleerd en ondernomen in de periode dat je geen baan had. werkloos zijn betekent niet dat je niets hebt gedaan! Misschien moest je tot bezinning komen, of heb je gereisd, of even een bewuste time-out genomen? Een cursus gedaan? Jezelf op een andere manier bijgeschoold?

De grootste valkuil hier is het zelf geloven in het vooroordeel. Draai dit om, bewijs dat vooroordelen niet op u van toepassing zijn!

Wij helpen u hier graag bij! Speciaal voor 50-plussers hebben wij 2 nieuwe sollicitatie begeleiding programma’s ontworpen . Deze nieuwe programma’s tref u hier

Bent u een 50-plusser? Heeft u een vraag met betrekking tot solliciteren? Dan kunt u uw vraag hieronder stellen!

Tjin Consultancy Group - Contactformulier

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.