Solliciteren tijdens de Coronacrisis

05 mei 2021

“Ik heb een leuke vacature gezien, maar weet niet of het slim is om van baan te wisselen in deze periode”. “Kan ik op sollicitatiegesprek gaan in deze tijd?” “Hoe gaat het sollicitatieproces in zijn werking in deze tijd?” Met een van deze vragen zit jij misschien ook wel. Solliciteren tijdens de Coronacrisis, hoe dan?

Om te beginnen is er altijd een klein risico wanneer je van baan wisselt. Je komt terecht in een hele nieuwe omgeving met nieuwe collega’s die allemaal andere verwachtingen hebben dan dat jij misschien gewend bent. De vraag is echter of het Coronavirus een extra risico met zich meebrengt. Aan de ene kant zou je zeggen van wel, omdat meer bedrijven dan normaal door de economische crisis minder omzet maken dan normaal. Je wilt dus voorkomen dat je een baan aanneemt bij bedrijven die op het randje van faillissement balanceren. Aan de andere kant is het niet risicovol, omdat bedrijven die nieuwe mensen zoeken, vaak financieel gezond zijn en een tekort aan personeel hebben en daarmee werk hebben liggen.

Of het solliciteren tijdens de Coronacrisis hetzelfde in zijn werk gaat als normaal, dat verschilt per bedrijf. Bij sommige bedrijven zien we dat sollicitanten gewoon welkom zijn, mits men zich houdt aan de richtlijnen van het RIVM (1,5m afstand bewaren en geen handen schudden). Bij andere bedrijven is het gebruikelijk om in deze tijd te solliciteren middels videobellen.
Wanneer je solliciteert middels videobellen, zorg dan altijd dat je:

  1. Test of je microfoon en camera het goed doen, zodat je goed zichtbaar en hoorbaar bent
  2. Zorg dat je weet hoe de software werkt. Sommige bedrijven werken namelijk met andere software dan dat jij gewend bent.
  3. Zorg ervoor dat je in een rustige ruimte zit waar je ongestoord een gesprek kunt voeren.
  4. Controleer of jouw achtergrond opgeruimd en rustig is. Stel anders een vaste achtergrond in, zodat je niet verrast wordt als er plots iemand achter jou door het beeld loopt. Niet echt professioneel.
  5. Ook met videobellen krijg je maar één kans om een goede eerste indruk achter te laten. Dus ook nu, let op je kleding!

Toon initiatief!
In deze tijden kunnen bedrijven het lastig vinden om te communiceren of oplossingen te bedenken. Wanneer jij met creatieve ideeën of oplossingen komt, heb je vaak al een streepje voor op andere kandidaten.

default-header